Categories
Cloud stories

VPS – o soluție de hosting modernă și eficientă

Dacă deții un website pentru afacerea ta, un magazin online sau doar un blog, este aproape sigur că ai căutat, la un moment dat, cele mai bune soluții de găzduire și probabil că ai auzit și de noțiunea de VPS. Hostingul pentru site-urile web este un element principal al succesului acestora în lumea concurențială a internetului. 

În acest articol vei afla câteva detalii despre tehnologia VPS pentru găzduirea site-urilor web.

Cuprins

1. VPS hosting – ce înseamnă și cum funcționează?

2. Când ar trebui să alegi un server VPS pentru găzduirea site-ului tău?

1. VPS hosting – ce înseamnă și cum funcționează?

Mai întâi, te-ai fi putut întreba: ce este ăla VPS? Chiar dacă pentru cineva neavizat poate părea greu de priceput, lucrurile pot fi simplificate dacă vei lua fiecare inițială a cuvântului și o vei înțelege pe rând. 

VPS este prescurtarea din limba engleză a noțiunii de Virtual Private Server

În termeni simpli, un server este un computer puternic care stochează toate datele și fișierele care alcătuiesc site-ul tău. Când cineva introduce numele domeniului ales de tine în browserul său web, acesta va „servi” site-ul, adică va transmite informațiile necesare pentru afișarea paginii pe ecranul căutătorului.

Termenul „virtual” din componența noțiunii se referă la faptul că VPS folosește o tehnologie de virtualizare pentru a împărți serverul în mai multe unități similare, dar care nu există fizic. 

Mai simplu, ți-ai putea imagina că este o unitate hardware fizică, ce funcționează ca mai multe computere pentru hosting separate, virtuale.

Cuvântul „privat” înseamnă exact ceea ce sugerează. Serverul tău virtual este rezervat doar pentru tine, deci nu va trebui să împarți resursele, precum memoria RAM, procesorul sau stocarea de date, cu alți utilizatori.

Găzduirea VPS îți oferă deci un server virtual care simulează unul fizic, dar, cu toate acestea, în realitate, hostingul este partajat între mai mulți utilizatori.

Secretul constă în faptul că, folosind tehnologia de virtualizare, furnizorul tău de hosting instalează un așa numit „strat” virtual deasupra sistemului de operare original al serverului. Acesta execută mai multe partiții și permite fiecărui utilizator să își instaleze propriul soft de operare și diverse alte aplicații.

De fapt, tehnologia VPS este similară cu crearea partițiilor pe propriul computer, imitând situația în care ai vrea să rulezi mai multe sisteme de operare (de exemplu, Windows și Linux) fără o repornire a calculatorului.

Rularea unui VPS îți permite să-ți configurezi site-ul într-un mediu sigur, cu resurse garantate (memorie, spațiu pe disc, nuclee CPU etc.), la care nu au acces alți utilizatori, cum ar fi în cazul unui hosting clasic de tip shared. Cu găzduirea VPS, ai același acces la nivel de root al serverului ca și cum ai avea unul dedicat, dar la un cost mult mai mic.

Pe măsură ce tehnologiile noi se dezvoltă și își multiplică funcțiile, găzduirea VPS în cloud a devenit o alegere excelentă atunci când se iau în considerare opțiunile de hosting pentru site-urile ceva mai complexe, cum ar fi și cazul magazinelor online.

Găzduirea în cloud este similară cu cea partajată, clasică, deoarece serverul pe care te afli poate fi utilizat și de alte site-uri, ale altor clienți. Cu toate acestea, există o diferență uriașă, care separă acest tip de hosting de alte servicii de acest fel: nu vei fi limitat la un singur server.

Prin utilizarea cloud-ului, site-ul tău web poate folosi spațiu și resurse de pe mai multe servere conectate. Acest lucru îi permite să schimbe gazdele după cum este necesar, pentru a se asigura că nu suferă nicio încetinire din cauza traficului mai mare. 

În plus, vei plăti doar pentru ceea ce utilizezi. Nu numai că nu vei mai irosi bani pe spațiul nefolosit, dar nu trebuie să-ți mai faci griji cu privire la alte site-uri care, eventual, ți-ar putea afecta traficul din diverse motive.

2. Când ar trebui să alegi un server VPS pentru găzduirea site-ului tău?

Există mai multe situații în care este recomandat să apelezi la un hosting VPS. Iată câteva: 

  • Ai un buget limitat 

Deși un pachet dedicat de găzduire poate rezolva multe dintre problemele unui hosting profesionist, este important să-ți amintești că un astfel de plan reprezintă o opțiune mult mai costisitoare. Dacă trebuie să-ți îmbunătățești lățimea de bandă, să-ți sporești securitatea și să ai mai multă memorie RAM la dispoziție, atunci un serviciu de cloud VPN ieftin, cu o infrastructură dezvoltată este cea mai accesibilă alternativă.

  • Construiești site-uri web pentru clienții tăi

Dacă ești un web developer și te ocupi cu creația de site-uri web pentru clienți, cu un VPS poți găzdui un număr nelimitat de domenii și ești sigur că ai suficientă memorie RAM disponibilă pentru ca fiecare pagină să funcționeze corect și rapid.

  • Ai un magazin online

Momentul în care îți propui să faci vânzări online este cel în care trebuie să te gândești serios la actualizarea planului de găzduire.

Cu tehnologia VPS, ai la dispoziție un server virtual securizat și dedicat, unde este mai probabil să treci de un test de conformitate PCI (Standardul de Securitate a Datelor din Industria Plăților cu Cardul). Aceste condiții trebuie îndeplinite de toate persoanele juridice care colectează, procesează sau trimit către terți datele titularului unui card de plăți, precum instituțiile financiare, furnizorii de servicii sau comercianții.

Dacă accepți plăți cu cardul în magazinul tău online printr-un gateway de plată, cu siguranță vei dori să faci tot ce e posibil pentru a asigura protecția informațiilor financiare ale consumatorilor. Deoarece un VPS este mai sigur decât găzduirea partajată, acesta reprezintă cea mai bună opțiune pentru site-urile de comerț electronic.

Într-o lume a tehnologiei în continuă dezvoltare și transformare, alegerea unei soluții pentru asigurarea prezenței în mediul online nu mai este o povară financiară ca în trecutul nu foarte îndepărtat. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că știi foarte bine nevoile afacerii tale digitale și să alegi, astfel, soluția cea mai eficientă pentru a fi mereu acolo unde sunt și clienții tăi.

Sursa foto: shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *