Categories
Cloud stories

Securitatea cibernetică: ce este și de ce pericole te ferește

Securitatea cibernetică reprezintă practica prin care sunt protejate diferitele sisteme, rețele și programe împotriva atacurilor cibernetice. De cele mai multe ori, aceste atacuri au ca scop principal accesarea, schimbarea sau distrugerea informațiilor sensibile. De asemenea, pot fi făcute pentru a extrage bani din conturile digitale ale instituțiilor care lucrează cu bani sau afectarea diferitelor procese de afaceri.

La ora actuală, implementarea măsurilor eficiente privind securitatea cibernetică este o provocare deosebită, deoarece dispozitivele sunt în continuă dezvoltare, necesitând elemente suplimentare de protecție, iar atacatorii devin tot mai inovatori.

În același timp, dezvoltarea tehnologică presupune și creșterea riscurilor de atac cibernetic. Un element extrem de important care necesită securitate cibernetică sunt datele stocate în sistem cloud, deoarece pot conține informații confidențiale furnizate companiilor care lucrează cu un număr mare de clienți, printre care se pot află date de acces la conturi.

Prin urmare, este esențială cunoașterea securității cibernetice și importanța acesteia pentru siguranța datelor digitale.

Cuprins

1.     Ce presupune un sistem de securitate cibernetică?

1.1  Protecție

1.2  Prevenție

1.3  Detectare

1.4  Răspuns

1.5  Adaptare

2.     3 informații de știut despre securitatea cibernetică

2.1  Oricine este o țintă

2.2  Atacurile pe dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai frecvente

2.3  Se angajează mult în securitatea cibernetică

1. Ce presupune un sistem de securitate cibernetică?

Având în vedere riscurile din ce în ce mai mari cauzate de atacurile cibernetice asupra datelor digitale, este nevoie de un sistem de stocare pentru companii sigur, dar și de o strategie de securitate cibernetică eficientă. Pentru acest lucru, este obligatoriu că această strategie să conțină 5 elemente cheie.

1.1 Protecție

Cel mai evident scop al securității cibernetice este protecția datelor. De asemenea, acesta este și principalul motiv pentru care atât persoanele fizice, cât și cele juridice care lucrează în industria digitală sau fac uz de aceasta în mod regulat au nevoie de au sistem și de o strategie de securitate cibernetică bună și pentru care reprezintă o investiție importantă.

1.2 Prevenție

Pentru a reacționa din timp împotriva unui atac cibernetic și pentru a beneficia de un nivel maxim de protecție, aceste pericole trebuie prevenite. Atât protecția directă, cât și prevenția se pot face cu câteva programe precum un firewall sau protecție Endpoint. Punerea acestora în funcțiune trebuie făcută în primele etape ale implementării sistemului de securitate cibernetică.

1.3 Detectare

O strategie eficientă pentru securitatea cibernetică include detectarea potențialelor amenințări, astfel încât să sistemul să-și pregătească din timp măsurile de protecție și prevenție. Totuși, acest element nu presupune doar detectarea amenințărilor directe, ci identificarea din timp a noilor tipuri de atacuri cibernetice.

1.4 Răspuns

Nicio informație digitală nu este complet ferită de atacurile cibernetice care, mai devreme sau mai târziu, vor fi lansate. De aceea, este necesar că sistemul de securitate să asigure un răspuns cât mai rapid pentru a limita pagubele.

1.5 Adaptare

Atacurile cibernetice se dezvoltă în mod constant, iar hackerii sunt din ce în ce mai inovatori. Astfel, sistemul de securitate cibernetică trebuie să se adapteze noilor schimbări și să țină pasul cu noile forme de atac pentru a asigura constant protecția datelor digitale.

Password login on computer screen, Unlock laptop, cyber lock internet security concept. Business home office wood desk background.

2. 3 informații de știut despre securitatea cibernetică

Pentru a înțelege mai bine de ce avem nevoie de securitate cibernetică, este importantă cunoașterea câtorva informații care explică importanța acesteia în industria digitală.

2.1 Oricine este o țintă

Orice fel de informație digitală este valoroasă, ceea ce înseamnă un câștig pentru hackeri. De aceea, sectoarele guvernamentale, militare și financiare prezintă cel mai mare risc de a fi atacate. Chiar și informațiile aparent inutile pot fi folosite de hackeri pentru a accesa altele mai valoroase.

2.2 Atacurile pe dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai frecvente

Ca urmare a evoluției tehnologice și preferințele din ce în ce mai mari ale utilizatorilor pentru dispozitivele mobile, frecvența atacurilor cibernetice către acestea este pe o pantă ascendentă.

2.3 Se angajează mult în securitatea cibernetică

Un aspect pozitiv al frecvenței atacurilor cibernetice îl reprezintă faptul că tot mai multe companii angajează specialiști în securitate cibernetică, iar salariile sunt mari. Datele sunt extrem de importante, iar pierderea sau expunerea acestora pot atrage penalizări extrem de mari, un risc pe care nu și-l asumă nicio companie.

Concluzie

Datorită GDPR-ului și a altor legi pentru securitatea datelor, securitatea cibernetică a devenit obligatorie pentru companii. Problemele afectează atât companiile, cât și clienții, iar amenzile sunt extrem de mari, motiv pentru care securitatea cibernetică reprezintă acum o prioritate.

sursă foto: envato.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *