Categories
Cloud stories

Cloud computing – ce este? Câteva noțiuni despre o tehnologie care este tot mai răspândită

Deși trecutul în care nu exista Internet nu este atât de depărtat, evoluția tehnologica în acest domeniu s-au făcut în salturi mari. De la primele rețele la care erau conectate doar câteva terminale, de regulă, cu rol și aplicații militare și chiar ultrasecrete, azi, putem afirma că întreaga noastră planetă este aproape în totalitate online. 

Mai mult, prin programul Starlink, planurile deja puse în operă ale lui Elon Musk de a trimite pe orbita terestră zeci de mii de microsateliți cu rol de a asigura acces la Internet în bandă largă către locații unde instalarea de cabluri optice era nefezabilă, scumpă sau imposibil de asigurat vor transforma Pământul, cel mai probabil, într-o rețea globală completă, fără limitările unei infrastructuri fizice.

În acest context, noile tehnologii de acces la resurse online în mod rapid, eficient și la costuri cât mai scăzute sau mai flexibile devin tot mai căutate de companii, iar tehnologia cloud se integrează perfect în acest trend. În acest articol vei afla câteva noțiuni esențiale despre acest relativ nou serviciu care a pătruns, iată, și la noi în țară.

Cuprins

1. Ce înseamnă, de fapt, cloud? Definiție și principiul de funcționare

2. Exemple de cloud computing 

3. Principalele modele de servicii cloud

4. Tipuri de implementări ale tehnologiei cloud 

1. Ce înseamnă, de fapt, cloud? Definiție și principiul de funcționare

„Cloud” se referă la servere care sunt accesate prin Internet și la software-ul și bazele de date care rulează pe acestea. Ele sunt situate în centre din întreaga lume. Prin utilizarea cloud computing, prin definiție, utilizatorii și companiile nu mai trebuie să achiziționeze și să gestioneze singuri propriile unități fizice de hosting și nici să mai ruleze aplicații software pe propriile computere.

Mai clar, cloud computing este, de fapt, livrarea la cerere a resurselor IT pe Internet cu prețuri pay-as-you-go. În loc să cumperi, să deții și să întrețineți centre de date fizice și servere, poți accesa servicii tehnologice, cum ar fi putere de calcul, spațiu de stocare și bazele de date, în funcție de necesități, de la un furnizor de servicii cloud contra unei investiții adaptate nevoilor tale.

Utilizarea serviciilor de cloud computing are un dublu avantaj. Primul din ele se referă la faptul că firmele pot evita costurile și complexitatea inițiale ale deținerii și întreținerii propriei infrastructuri IT și, în schimb, pot plăti, pur și simplu, pentru ceea ce folosesc și doar atunci când utilizează resurse.

La rândul lor, furnizorii de servicii de cloud computing pot beneficia de economii semnificative prin furnizarea acelorași servicii unei game largi de clienți.

Serviciile bazate pe tehnologia cloud computing acoperă acum o gamă largă de opțiuni, de la elementele de bază ale stocării, rețelelor și puterii de calcul, până la procesarea limbajului natural și inteligența artificială, precum și aplicațiile standard de birou. Aproape orice serviciu care nu necesită o apropiere fizică de hardware-ul computerului pe care îl utilizezi poate fi livrat acum prin cloud.

2. Exemple de cloud computing

Cloud computing-ul stă la baza unui număr mare de servicii. Aceastea pot fi destinate consumatorilor, cum ar fi Gmail sau chiar back-up-ul în cloud al fotografiilor de pe smartphone-ul tău.

De asemenea, există servicii cloud care permit întreprinderilor mari să își găzduiască toate datele și să ruleze toate aplicațiile lor, fără a avea nevoie de propriul centru de date. 

În domeniul divertismentului, de exemplu, Netflix se bazează pe serviciile de cloud computing pentru a-și rula aplicația de streaming video și alte sisteme ale afacerii. De asemenea, Microsoft 365 oferă cunoscutele aplicații de tip Office fără a mai fi nevoie de achiziționarea lor, instalarea pe fiecare computer din firmă și executarea update-urilor ulterioare, activitate care, în cazul unei companii cu câteva sute de angajați, ar fi fost o muncă ce ar fi avut nevoie de câțiva oameni dedicați doar pentru aceste lucruri.

3. Principalele modele de servicii cloud

Tehnologia cloud computing oferă mai multe variante sau modele de servicii de care pot beneficia utilizatorii.

  • Saas (Software-as-a-Service) este un serviciu în care utilizatorii, în loc să instaleze diversele aplicații pe computerele proprii, le accesează prin intermediul Internetului contra unui cost. Aceste aplicații sunt, de fapt, găzduite pe servere cloud. Modelul Saas este unul foarte răspândit și include aplicații precum MailChimp, sau Slack;
  • Paas (Platform-as-a-Service) – În acest model, companiile sau utilizatorii nu plătesc pentru aplicațiile găzduite. În schimb, achită pentru lucrurile de care au nevoie pentru a-și construi propriile aplicații. Furnizorii PaaS oferă tot ceea ce este necesar pentru construirea unei aplicații, inclusiv instrumente de dezvoltare, infrastructură și sisteme de operare, totul pe Internet. Acest lucru te ajută să fii mai eficient, deoarece nu trebuie să-ți mai faci griji cu privire la achiziționarea resurselor, planificarea capacității, întreținerea software-ului, corectarea sau oricare dintre lucrurile necesare implicate în programare și dezvoltare web;
  • IaaS (Infrastructure-as-a-Service) – Spre deosebire de modelele anterioare, unde companiile accesează ceea ce au nevoie datorită stocării în cloud, IaaS pune la dispoziția utilizatorilor chiar infrastructura pentru serverele cloud de care au nevoie pentru a lucra la dezvoltarea unei aplicații. 

4. Tipuri de implementări ale tehnologiei cloud

Tehnologia cloud poate fi implementată și oferită consumatorilor sub diverse forme. Cele mai importante sunt:

  • Cloud privat: este un server, centru de date sau rețea distribuită dedicată în întregime unei organizații. La resurse nu vor avea acces alți clienți;
  • Cloud public: este un serviciu rulat de un furnizor extern, care poate include servere într-unul sau mai multe centre de date. Spre deosebire de un cloud-ul privat, cele publice sunt partajate de mai multe organizații. Folosind mașini virtuale, serverele individuale pot fi partajate de diferite companii, situație care se numește „multitenancy”, deoarece mai mulți clienți închiriază spațiu pe același server;
  • Cloud hibrid: acest tip de implementare combină cloud-ul public și pe cel privat și pot include chiar și servere mai vechi, locale; 
  • Multicloud: este un tip de implementare care implică utilizarea mai multor cloud-uri publice. Cu alte cuvinte, o organizație ce apelează la multicloud închiriază servere virtuale și servicii de la mai mulți furnizori externi. 

Implementările multicloud pot fi, de asemenea, cloud hibrid și invers.

În prezent, companiile caută modalități inovatoare de a-și atinge și dezvolta obiectivele. Cu ajutorul cloud computing, afacerile vor continua să crească în viitor. Tehnologia de acest tip este puternică și expansivă și va continua să ofere multe beneficii atât furnizorilor, cât și clienților.

Sursa foto: shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *